ÖĞRENCİNİN OKUL BAŞARISINDA AİLENİN YAPMASI GEREKENLER

Rehberlik servisine gelen velilerin gündeminde  genel anlamda öğrencinin okul başarısı ve davranışları yer almaktadır.

Biz eğitimciler olarak öğrencinin sorumlulukları kadar velinin de sorumlulukları olduğu düşüncesindeyiz.Öğrencilerin profilleri incelendiği zaman başarılı dediğimiz veya olumlu davranışlar sergilediğini gözlemlediğimiz  öğrencilerin aile yapılarının ,ailede aldığı eğitimin öğrenci üzerindeki etkilerini görmekteyiz.

Bu sebeple öğrencilerimizin okul yaşamında mutlu,başarılı ve olumlu davranışlar göstermesini istiyorsak veli olarak sorumluluklarımızı bilip yerine getirmemiz gerekmektedir.

Değerli anne-babalar,çoçuğunuzun okul başarısı için;

Ø  Okul ve öğretmenleriyle sıkı bir işbirliği kurmalısınız.

Ø  Öğrencinin okulda yaşadıklarını dinlemelisiniz.

Ø  Yakın arkadaşlarını ve ailelerini tanımalısınız.

Ø  Çeşitli sorunlar yaşadığında sınıf rehber öğretmeni veya Okul rehber öğretmenine başvurabilirsiniz.

Ø  Öğüt vermek yerine örnek olmalısınız.(Çocuklar duyduklarını değil gördüklerini uygular.)

Ø  Aile içi konularda ve sorunlarda çocuğunuzun da fikirlerini ve önerilerini almalısınız.

Ø  Çocuğunuzu kahvaltısız okula göndermemelisiniz.

Ø  Okula devam durumu ile sürekli ilgilenmelisiniz.

Ø  Evde ders çalışma zamanlarını kontrol etmeli;ancak sürekli  '' ders çalış'' uyarısı ters etki yapabileceğinden uygun ortam sağlamaya çalışılması uygun olacaktır.

Ø  Konuları anlamasanız dahi çocuğunuzun çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.Çalışan anne-babaların her gün evden çıkarken eve döndüğünde o gün yaptığı çalışmaları kontrol edeceğini söylemesi de çocuk üzerinde bir kontrol sağlayacaktır.

Ø  Çocuğunuzun okul ve sınav başarılarına yönelik eleştirilerde bulunurken kişiliğine yönelik değil davranışına yönelik yapıcı eleştirilerde bulunmalısınız.Örneğin; ''sen adam olmazsın'', ''senden bir halt olmaz'' gibi gurur kırıcı ,direk kişiliğine saldırı olabilecek cümleler yerine ''Çalışmadığın için zayıf aldın,eminim düzenli çalışsan daha iyisini yapardın'' ''sence neden zayıf alıyorsun,benim yardım edebileceğim bir şey var mı?'' gibi cümlelerle yaklaşmak hem öğrencinin savunmaya geçip kendini haklı göstermeye çalışmayacak hem de çözüm noktasında düşünmeye başlayacaktır.

Farkında Olmadan Yaptığımız Yanlışlar

·         Aile içi tartışmalar

·         Aile içi tutarsızlıklar anne ve babanın ya da evdeki diğer büyüklerin çocuklara farklı davranması

·         Çocuğu başkalarının yanında eleştirmek

·         Kardeşler arasında ayrım yapmak

·         Çocuğun beslenmesine uykusuna dikkat etmemek

·         Çocuklar ders çalışırken onlardan ev işleriyle ilgili şeyler istemek

·         Çocuklara yeterli zaman ayırmamak

·         Çocuğa ev işlerinde kardeşlerinin bakımında fazla sorumluluk vermek

·         Başkalarıyla kıyaslamak.

·         Yüksek beklentiler.(bu sınavda 1. Olacaksın).

·         Mükemmeliyetçi yaklaşımlar(neden 100 değil de 90).

Çocuğun Başarısında Ailelerin Rolleri

Aileler çocuklarına yardımcı olmak için kendilerine şu soruları sorabilirler:

·         Bu davranışlar- konuşmalar çocuğuma ne kazandırıyor?

·         Bu davranışlar-konuşmalar çocuğuma daha çok yardımcı olabilmemi sağlıyor mu?

·         Böyle davranarak-konuşarak ne elde edebilirim?

Ailelere Öneriler

·         Çocuklarınızı dinleyin- gerçekten dinleyin,  bu çocuğunuza onu anladığınızı hissettirir.

·         Evde huzurlu bir ortam oluşturun.

·         Çocuğunuzla yeterli ve kaliteli zaman geçirin.

·         Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin, koşulsuz sevgi gösterin, empati kurun ve ben dilini kullanın.

·         Olumsuz davranışlarının doğrusunu anlatın, yargılamayın.

·         Çocuğunuzun olumlu yönlerini pekiştirin, takdir edin.

·         Çocuğunuza karşı sözel şiddet (hakaret, küfür) ve fiziksel şiddet (dayak) kesinlikle kullanmayın.

·         Çocuklarınızın kendilerine hedefler belirleyebilmesine yardımcı olunuz.

(hedefleri olan öğrenci " nasıl ders çalışmalıyım?" Sorusundan önce "niçin ders çalışmalıyım?" sorusuna yanıt vermelidir. Çocuğunuzun " niçin ders çalışması gerektiği" sorusunun cevabını bulmasına yardımcı olmak en önemli adımdır.

·         Takdir ve Övgü

Çocuğunuzu takdir edin. Çocuğunuzun, sürekli olumsuz yanlarını, yapamadıklarını vurgulamak yerine olumlu yanlarını görmek onun kendisine olumlu bakmasını kolaylaştırır.

Yapamadıklarını değil yapabildikleri ile daha çok ilgilenin. Sık sık eleştirmek yerine geçmişteki başarılarını onaylayın. Olumlu yanlarını ve çabalarını tespit ederek övün.

14.11.2020 198